top of page

Maker: Tim Lerno

31/03/2017

 

Materialen?
- golfkarton 3mm

Toestellen en gereedschap?
- laser cutter

Software?
Inkscape

 

Werkwijze?

In Inkscape tikte ik de tekst in (blauwe letters = graveren) en zocht ik een geschikt lettertype waarna ik de afbeelding van de zalm importeerde.  Deze kopieerde ik, om de kopie vervolgens te spiegelen.  Door een rechthoek met een rode lijn rond het geheel te plaatsen gaf ik de snijlijnen aan. De bodem maakte ik iets langer.  In het midden plaatste ik een rechthoek met een rode lijn die exact dezelfde lengte heeft als het bordje.  De breedte maakte ik net iets dunner dan het karton, zodat het mooi vast komt te zitten.  

 

Wanneer je tekent of tekst ingeeft in Inkscape, dan is het resultaat een vectorafbeelding.  Dit betekent dat de laser cutter de omtreklijnen kan volgen om ze te snijden of te graveren, wat veel sneller gaat dan rastergraveren.  Bij rastergraveren gaat de laser immers het hele te graveren oppervlak lijn per lijn overlopen.  Van de letters van "Brooklyn Salad" maakte ik een rastergravure, wat op dit type golfkarton een mooi resultaat geeft, maar dus enorm traag is.  Om die reden besloot ik om dit voor de andere tekst achterwege te laten.  

 

Ook van de twee zalmen maakte ik een mooie rastergravering.  Omdat deze nogal ver uit elkaar staan zou de lasercutter er te lang over doen om bij elke lijn deze afstand te overbruggen.  Daarom maakte ik een versie van mijn ontwerp waarin ik de rechtse zalm verwijderde.  Nadat deze gegraveerd was maakte ik een versie waarbij enkel de  rechtse vis bleef staan.  Naar mijn gevoel ging dit een heel stuk sneller dan "Brooklyn Salad" rastergraveren.                

Instellingen machine?
Nog aan te vullen

Wat ging goed?
Alles.  Oh ja: en het was heel lekker!

Wat ging fout?
Niets, maar het rastergraveren van de tekst duurde te lang.

Wat verander ik de volgende keer?
Misschien eens experimenteren met het uitsnijden van de letters uit karton (of uit het bovenste laagje).  Afgeronde hoeken gebruiken voor het uitsnijden was mooier geweest en is erg makkelijk in Inkscape.

Brooklyn Salad

Download de ontwerptekening:
brooklyn-salad.svg

brooklyn-salad-houder.svg

Bronbestanden:
illustratie vis (publiek domein)

 

Alle ontwerpen op deze site vallen onder deze creative commons licentie :

 

- delen mag & wordt aangemoedigd 
- bewerken mag & wordt aangemoedigd 

- voor commerciële doeleinden gebruiken mag niet

- vermeld de naam van de maker

- plaats een link naar de licentie
 

- geef aan of je het bewerkt hebt

- deel het onder dezelfde licentie 

LonderLab
bottom of page