Aan de slag!
Wij gebruiken het gratis open source programma Inkscape om ontwerpen te maken voor de lasercutter, maar je kan ook met andere software aan de slag zoals Illustrator of zelfs met 3D-ontwerpsoftware.
Handleidingen
-
Van kleurenafbeelding of ingescande tekening tot silhouet
Leer hoe je zelf een silhouet kan maken met GIMP voor de snijplotter en de lasercutter.
-
De grote avonturen van een klein konijn
Een spannend verhaal waarin je leert hoe je een silhouet verder kan bewerken voor de snijplotter of voor de lasercutter met Inkscape en GIMP.
-
De hoge avonturen van Tony Toren
Een spannend verhaal waarin je leert hoe je met Inkscape onderdelen voor 3D-objecten kan ontwerpen voor de lasercutter.
Vector tekenen voor lasersnijden met Inkscape
Dit Nederlandstalige filmpje toont aan de hand van een eenvoudig voorbeeld enkele basishandelingen in het gratis open source programma Inkscape.
Hoe maak je een vectorafbeelding die je kan lasersnijden?
Van foto tot lasergravure (Engelstalig)
Hoe gebruik je het gratis open source programma Gimp om een (kleuren)foto te bewerken die je op hout wil graveren met de lasercutter?
Van foto tot lasergravure voor gevorderden (Engelstalig)
Hoe gebruik je het gratis open source programma Gimp om een (kleuren)foto te bewerken die je op hout wil graveren met de lasercutter?
Dit instructiefilmpje voor gevorderden gebruikt alle mogelijke toeters en bellen van Gimp om tot een professioneel resultaat te komen.
Heel leerzaam om de zee aan mogelijkheden die Gimp te bieden heeft stap voor stap te leren kennen!
Meer leesvoer
FabLab Leuven zet je met een handvol nuttige basistips op weg met het ontwerpen in Inkscape.
Fablab Leuven maakte ook deze handleiding die je toont hoe je een eenvoudige sleutelhanger kan maken. Aan de hand hiervan leer je de basisprincipes en de meest gebruikte functies van Inkscape bij het ontwerpen voor de lasercutter. Ook als je andere software gebruikt bevat dit heel wat nuttige informatie en tips.
De makerspace ZB45 uit Amsterdam bracht alle functies van Inkscape die nuttig zijn bij het lasersnijden en -graveren overzichtelijk bij elkaar.
Eén van de voordelen van open source software is dat er vaak specifieke uitbreidingen voor ontwikkeld worden door derden. Ook bij Inkscape is dit het geval. Een handvol uitbreidingen zijn heel nuttig bij het ontwerpen voor de lasercutter. ZB45 maakte dit overzicht van nuttige Inkscape-uitbreidingen voor de lasercutter.
Via "help" in de menubalk van Inkscape kom je bij een aantal overzichtelijke Nederlandstalige handleidingen die het algemeen gebruik van deze software uit de doeken doen.
Er bestaat ook een Nederlandstalig boek dat zowel de basis van Inkscape, Gimp als Scribus behandelt:
Basiscursus GIMP, Inkscape en Scribus.
Eén van de auteurs van dit boek maakte aanvullend ook deze Nederlandstalige blog over Gimp.
Over makerscultuur & bibliotheken
In deze lange keynote speech legt David Lankes haarscherp uit waarom FabLabs, makerspaces en bibliotheken gemaakt zijn voor elkaar!
De missie van een bibliotheek is een lokale gemeenschap beter maken met kennis en cultuur. Al eeuwen is boeken uitlenen één van de middelen om dit doel te bereiken, maar dit is uiteraard niet het enige waar een bib vandaag op inzet.
Met LonderLab faciliteren, ondersteunen en stimuleren we het delen van kennis en creativiteit, zowel fysiek als online. We maken kennis met elkaar om samen nieuwe kennis te maken!
MakerSpace 3.0: Retinkering Libraries
(Engelstalig)
Produced as the culmination of the Westport Library's IMLS Grant
in collaboration with The Connecticut Library Consortium, director Jennifer Keohane .
KEYNOTE - 2015 Sept. 24 9:30-10:30 - .Dr. R. David Lankes.