top of page

Maker: Tim Lerno

31/03/2017

 

Materialen?
- Laserflex

- t-shirt

Toestellen en gereedschap?
- laser cutter

- strijkijzer

 

Software?
Inkscape

 

Werkwijze?

Van het logo had ik al eerder een vectortekening gemaakt in Inkscape, dus deze kon ik hergebruiken met enkele kleine aanpassingen.  Eigenlijk is hier alleen de rode omtreklijn belangrijk, om het logo uit te snijden.  De afbeelding zelf wordt gerastergraveerd.  Na het uitsnijden van de Laserflex heb ik een houten plank in de t-shirt gestoken om hem goed op te spannen.  Daarna het logo erop, met een blad papier erboven en een klein minuutje stevig drukken met een strijkijzer op volle kracht (niet schuiven!).  Tot slot voorzichtig het papiertje van de Laserflex lostrekken wanneer het nog warm is.    

Instellingen laser cutter?
Rastergraveren:

- speed: 100%

- power: 90%

- 500 dpi

- B/W treshold: 25

Vectorsnijden (rode lijnen):

- speed: 100%

- power: 40%

Wat ging goed?
Uiteindelijk alles.  Nu nog de wasmachine overleven! (mag op 60°) 

Wat ging fout?
Er waren 4 pogingen nodig om tot dit resultaat te komen en het is nog niet helemaal perfect. Bij de eerste poging had niet diep genoeg gegraveerd, waardoor er nog wat wit was achtergebleven, wat vlekken gaf.  Bovendien was ik vergeten om mijn afbeelding te spiegelen, waardoor alles in spiegelschrift stond!  ;-)  Bij de twee volgende pogingen kwam de witte rand mee, toen ik het papiertje van de Laserflex verwijderde.  Niet alles bleek even goed vast te zitten.  Wanneer het goed gaat, dan versmelt de Laserflex helemaal met de stof van het shirt en ligt het er niet meer bovenop.    
 

Wat verander ik de volgende keer?
Fijne lijnen wegsnijden uit het wit is geen enkel probleem, maar fijne witte lijnen laten staan is een heel ander paar mouwen.  Vooral aan de rand durven deze aan het papier te blijven kleven, wanneer je dit verwijdert na het strijken.  Een strijkpers lijkt me voor dit kwalitatieve materiaal zeker een meerwaarde t.o.v. een strijkijzer en biedt meer zekerheid. 

LonderLabKi shirt

Download de ontwerptekening:
LonderLabKi shirt.svg

Alle ontwerpen op deze site vallen onder deze creative commons licentie :

 

- delen mag & wordt aangemoedigd 
- bewerken mag & wordt aangemoedigd 

- voor commerciële doeleinden gebruiken mag niet

- vermeld de naam van de maker

- plaats een link naar de licentie
 

- geef aan of je het bewerkt hebt

- deel het onder dezelfde licentie 

LonderLab
bottom of page